espressomachines welke wel, welke niet.
  • Koop een goede espresso

   machine

(leestijd: 8 minuten. Ben je niet zo'n lezer? vraag dan via WhatsApp om een informatiegesprek).

Wat is een goede espressomachine?

Deze vraag is belangrijk omdat een goede machine, goede koffie, de juiste spullen (kopjes bijvoorbeeld), en de hand van de meester; dus jouw kennis, bepalen of je goede koffie drinkt.

Hieronder zal ik mijn ideeën hierover aan je uitleggen.

Korte versie: een espressomachine is een machine die koffie onder druk bereidt.

Er zijn espressomachines in allerlei klassen. Professionele machines krijgen hun koffie uit een aparte koffiebonen-molen. Duizend zeer fijn gemalen korrels geven nu eenmaal meer smaak dan de 100 uit een Senseo padje bijvoorbeeld.  Dit geldt zeker wanneer je onder druk  jouw smaken er uit perst. Er zijn veel eisen aan het apparaat., zoals bijvoorbeeld de temperatuur-huishouding. Te heet bereiden betekent verbrande, bittere koffie. 

Voor normaal thuisgebruik spelen er naar ons idee een paar zaken.  De machine moet eenvoudig in gebruik zijn. Wij geloven niet zo in zelf malen, afwegen  en aanstampen. Wij gaan er niet vanuit dat jij een opgeleide barista bent.

De machine moet natuurlijk wel presteren als een echte  "barista-machine" Dus goede druk op de koffie en de juiste temperatuur tijdens de bereiding.

Is een bonenmachine een goed espressoapparaat?

Wij vinden over het algemeen van niet. 

Een bonenmachine kent vele nadelen. De aanschafsprijs is hoog, de onderhoudskosten zijn hoog. Het maalwerk is niet te vergelijken met dat van een echte espressomolen en slijt bovendien heel snel. De prijs per kopje is bij een bonenmachine heel hoog als je alle kosten meetelt. ( Je hebt óók goede bonen  nodig.) Het maalwerk is bovendien slecht te wijzigen (nodig als je bijvoorbeeld van lungo naar espresso wilt.)  Je kunt niet snel de bonen wisselen voor andere als je een een andere soort wilt drinken. De machines zijn bewerkelijk; je moet veel schoonmaken. De druk is vaak onjuist, goed melk opschuimen is vaak onmogelijk.

Ons advies: koop een illy iperespresso koffiecapsule machine

De Italianen noemen het "Iperespresso machines"  en of "iperespresso capsules" 

 De illy cup machines zijn goed en betaalbaar. Allereerst werken ze erg schoon. De koffieprut maakt geen contact met de broeigroep maar blijft in de capsule.  Dat scheelt schoonmaak én onderhoud. Ze hebben een degelijk en goed binnenwerk, hetgeen garant staat voor een goede temperatuurhuishouding. Bovendien is dat prima te ontkalken( dus geen poreus gietaluminium zoals in veel Nespresso apparaten)  Ze maken de juiste druk, en ze zien er goed uit. Populair zijn de X7.1,  de X1 Anniversary en als je weinig ruimte hebt de compacte Y3.

 Je wilt je natuurlijk geen koude koffie. Daarom hebben een aantal machines (zoals de X1 en de X7.1) een warmhoudplaat om je kopjes voor te verwarmen. Maar even omspoelen van je kopjes onder de warme kraan helpt ook. Het thermoblock zorgt voor de juiste temperatuur en een krachtige pomp voor de juiste druk. Deze zal alle smaken uit jouw hard aangestampte koffie persen inclusief de natuurlijke oliën en vetten die een prachtige crema laag op je koffie vormen. De gepatenteerde Illy koffiecapsule  is in feite 100% vergelijkbaar  met een gevuld piston in een professioneel espressoapparaat. Juist gemalen, juiste hoeveelheid en  met de juiste compactheid. ( zie: Illy koffiecapsule)

Een andere eis is dat jij natuurlijk van alles wilt kunnen maken met jouw espressomachine. Van een espresso, cappuccino of een latte tot en met een lungo! Een aantal machines hebben daarom een stoompijp zodat je melk kunt opstomen.  Hieruit komt echt krachtig stoom. Dat is bij veel volautomaten helaas niet het geval en bij Nespresso  al helemaal niet.

Het kan trouwens ook buiten de machine om, met een illy inductie melkopschuimer. 

Leer recepten in :"leer van de barista"

zijn illy cups slecht voor het milieu?

Vind je het milieu ook een belangrijk aspect? De illy machines hoef je niet te reinigen met chemische middelen, zoals dat het geval is bij vol-automaten en de  illy capsules zijn beter voor het milieu dan de aluminium capsules van de bekende George Clooney, ze zijn namelijk gemaakt van gerecycled plastic en kunnen na gebruik opnieuw worden gerecycled.

Oké we zullen to the point komen; wij geloven zeer in de illy espresso koffiecapsule-machines.

Ga jij ook voor een machine die  perfecte koffie zet met een volle crema laag waarbij je niet helemaal onder de koffieprut komt te zitten. Wil je  niet je machine onder de kalk? Wil je wél  een machine die er goed uitziet?   En bovendien je een betaal baar systeem? Precies ons idee;

Koop direct een goede illy espresso cup machines

(Ook wel iperepresso machines)

Toch liever geen capsules?

Illy kent ook een padjes systeem. Ze heten E.S.E. servings. Deze padjes kunnen na gebruik zó in de groencontainer. De resultaten zijn uitstekend. Je moet wel af en toe je de serving machine ontvetten. Of je kiest voor het:

Ground systeem

Ben jij de ambachts- M/V  dan ga je wellicht kiezen voor het ground systeem. (Werken met "losse koffie") Misschien heb je dit al gedaan. Je doet dan het malen  van de verse bonen en aanstampen zelf. En je maakt van koffie zetten je hobby. Je zult naast je espressomachine een professionele maler en een goede tamper moeten hebben. 

Als je dit prefereert dan adviseren wij je om bijvoorbeeld elders een Rocket machine aan te schaffen. Deze hand gemaakte machines uit Milaan zijn echt top! Dit vraagt (ook financieel) om een behoorlijke investering. De aanschaf van een machine is al snel rond de € 2000,- á € 3000. Een molen die espressomaling echt aan kan  kost rond €800,- .Als je dit wilt of je wilt liever 2e hands beginnen met een high-end machine neem dan contact met ons op; we hebben zo onze adresjes! Je krijgt dan een machine met een E61 broeikop (grote zeef, voor 2 kopjes)) en gescheiden circuits voor  (melk)stoom en water onder druk voor koffiebereiding.

Nadelen zijn: Zo'n machine moet erg goed schoon worden gehouden. 

En, het is een ambacht; Is jouw koffie te grof gemalen dan loopt deze te snel door . Tijdens de extractietijd haal je er onvoldoende smaken uit. Is ie te fijn gemalen dan komt er veel te weinig water door.

Dit geld ook voor de hoeveelheid koffie. Voor de juiste doorlooptijd (dat is de tijd die nodig is om voldoende smaken te onttrekken) is 7 gram per kopje nodig!

Dan is er nog de manier van aanstampen. (of tampen in vak jargon) Te licht dan loopt de koffie te snel door, te hard dan loopt de koffie te langzaam door. Je moet het dus echt leuk vinden om te doen. (lees hierover meer: "leer van de barista")

Doe je alles goed tja... dan krijg je echt een goed kopje koffie en ben jij de barista!

Wat is de beste aanschaf?

Twijfel je over welk koffie apparaat je moet aanschaffen, neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

 

Bekijk deze video en krijg een indruk van de illy capsule machine X7.1