espressomachines welke wel, welke niet.
  • Koop een goede espresso

   machine

Wil jij zelf goede Italiaanse koffie bereiden?

Er zijn espressomachines in allerlei klassen. Voor normaal thuisgebruik spelen er naar ons idee een paar zaken.  De machine moet eenvoudig in gebruik zijn. Wij geloven niet zo in zelf malen, afwegen  en aanstampen. Wij gaan er niet vanuit dat jij een opgeleide barista bent.

De machine moet natuurlijk wel presteren als een echte  "barista-machine" Dus goede druk op de koffie en de juiste temperatuur. Belangrijk is dat de machines niet te heet worden. Dan zouden jouw duizenden zeer fijn gemalen espressokorrels direct verbranden. met als gevolg bittere koffie. Ook ben je het rijke smaakpalet van de Arabica bonen dan kwijt. Aan de andere kant wil je natuurlijk geen koude koffie. Daarom hebben een aantal machines (zoals de X1 en de X7.1) een warmhoudplaat om je kopjes voor te verwarmen. Maar het even omspoelen van je kopjes onder de warme kraan helpt ook. Het thermoblock zorgt voor de juiste temperatuur en een krachtige pomp voor de juiste druk. Deze zal alle smaken uit jouw hard aangestampte koffie persen inclusief de natuurlijke oliën en vetten die een prachtige crema laag op je koffie vormen. 

Een andere eis is dat jij natuurlijk van alles wilt kunnen maken met jouw espressomachine. Van een espresso, cappuccino of een latte tot en met een lungo! Een aantal machines hebben daarom een stoompijp zodat je melk kunt opstomen. Maar dat kan ook buiten de machine om met een inductie melkopschuimer.

Ga jij ook voor een machine die niet helemaal onder de koffieprut komt te zitten, of onder de kalk? Precies ons idee; hiervan gaan de machines snel kapot.

Vind je het milieu ook een belangrijk aspect? De illy machines hoef je niet te vullen met chemische middelen, zoals dat het geval is bij vol-automaten en de  illy capsules zijn beter voor het milieu dan de aluminium capsules van de bekende George Clooney.

Oké we zullen to the pointkomen wij geloven zeer in het:

 illy capsule systeem!

De Italianen noemen het "Iperespresso machines"  en of "iperespresso capsules" 

 De machines zijn goed en betaalbaar. Allereerst werken ze erg schoon. Ze hebben een degelijk en goed binnenwerk wat prima is te ontkalken( dus geen poreus giet aluminium zoals in veel Nespreso apparaten)) met automatische ontkalkingsprogramma's. Ze maken de juiste druk, werken schoon en ze zien er goed uit. Populair zijn de X7.1,  de X1 anniversary en als je weinig ruimte hebt de compacte Y3.

Toch liever geen capsules?

Illy kent ook een padjes systeem. Ze heten E.S.E. servings. Deze padjes kunnen na gebruik zó in de groencontainer. De resultaten zijn uitstekend. Je moet wel af en toe je de machine ontvetten. Of je kiest voor het

Ground systeem

Ben jij de ambachts- M/V  dan ga je wellicht kiezen voor het ground systeem. (Werken met "losse koffie") Of misschien heb je dit al gedaan. Je doet dan het malen en aanstampen zelf. En je maakt van koffie zetten je hobby. Je zult naast je espressomachine een professionele maler en een goede tamper moeten hebben. De ground machines die wij verkopen zijn  goede instap modellen en kunnen een goede start vormen voor jouw avontuur. 

Wil je liever werken met een high-end machine. Dan adviseren wij je om bijvoorbeeld elders een Rocket machine aan te schaffen. Deze hand gemaakte machines uit Milaan zijn echt top! Dit vraagt (ook financieel) om een behoorlijke investering. De aanschaf van een machine is al snel rond de € 2000,- Een molen die espressomaling echt aan kan €800,- .Als je dit wilt of je wilt liever 2e hands beginnen met een high-end machine neem dan contact met ons op; we hebben zo onze adresjes! Je krijgt dan een machine met een E61 broeikop (grote zeef mogelijk) en gescheiden circuits voor stoom en water onder druk voor koffiebereiding.

Nadelen zijn: Zo'n machine moet erg goed schoon worden gehouden. 

En: Is jouw Koffie te grof gemalen dan loopt deze te snel door . Tijdens de extractietijd haal je er onvoldoende smaken uit. Is ie te fijn gemalen dan komt er veel te weinig water door.

Dit geld ook voor de hoeveelheid koffie. Voor de juiste doorlooptijd (dat is de tijd die nodig is om voldoende smaken te onttrekken) is 7 gram per kopje nodig!

Dan is er nog de manier van aanstampen. (of tampen in vak jargon) Te licht dan loopt de koffie te snel door, te hard dan loopt de koffie te langzaam door. Je moet het dus echt leuk vinden om te doen.

Doe je alles goed tja... dan krijg je echt een goed kopje koffie en ben jij de barista!

Twijfel?

Twijfel je over wat je moet aanschaffen, neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

 

Bekijk deze video en krijg een indruk van de illy capsule machine X7.1